Ga op avontuur

Arrangementen

Bergzicht

Bergzicht bevindt zich in een prachtige groene omgeving. De Piramide van Austerlitz steekt daar letterlijk en figuurlijk bovenuit. August de Marmont, de Franse generaal heeft hier ruim 200 jaar geleden een leger gevormd. Ondanks de vele oefeningen verveelden de manschappen zich en zo werd de opdracht gegeven dit monument te bouwen. Toen droeg de heuvel en de toren nog de naam Marmontberg.
Een aantal jaren later versloeg het leger van de Marmont de Russen en Oostenrijkers in de slag bij Austerlitz. Vervolgens heeft Lodewijk Napoleon onder protest van de Marmont de naam veranderd in de Piramide van Austerlitz, het nabijgelegen plaatsten Bois en Ville werd Austerlitz.
Tegenwoordig liggen er rondom het monument een aantal prachtige wandelroutes en mtb routes die je vanaf Bergzicht goed kunt lopen en fietsen. Het geheel ligt op landgoed Den Treek, waar we op korte afstand ook het Henschotermeer vinden. Op de Utrechtse Heuvelrug ligt bijvoorbeeld ook Huize Doorn en veel meer mooie groene natuur om de vrije tijd door te brengen.

De Langenberg

De Langenberg ligt aan de rand van de Ginkelse Heide. Een prachtig open stuk heide wat geleidelijk overgaat in de bossen van de Hoge Veluwe. Op deze heide vonden op 17 september 1944 de geallieerde luchtlandingen plaats waarmee de start werd gemarkeerd van operatie Market Garden, het ambitieuze plan om Nederland te bevrijden. Uiteindelijk brachten de luchtlandingen met dit gedeelte van het plan niet het gewenste effect en heeft Nederland nog een half jaar op bevrijding moeten wachten.
Op de heide en in de nabijgelegen bossen liggen een aantal mooie wandelpaden waarbij het bekijken van de schaapskooi op de heide en de Kreelsche plas zeker niet overgeslagen kunnen worden.
De nabijgelegen mtb route dient ook zeker niet overgeslagen te worden door de fanatieke fietser. Op korte afstand ligt ook park de Hoge Veluwe, nabij Arnhem kan de dierentuin en het Openlucht Museum ook goed gecombineerd worden met een bezoek aan de Langenberg.

De Bijenmarkt

De Bijenmarkt ligt aan de Grebbelinie, een belangrijke voorverdediging van de Hollandse waterlinie. In de 18e eeuw is de Republiek der Zeven Vereningde Nederlanden begonnen met het aanleggen van de Grebbelinie om te beschermen tegen een inval van de Fransen.
Door de aanleg konden destijds strategisch gebieden onder water worden gezet om de vijand buiten te houden. Tijdens strenge vorst in 1795 hebben de Fransen alsnog over het ijs Nederland kunnen bezetten, maar hebben wel de aanleg van de linie voortgezet en uitgebreid. In de 200 jaar die daarop volgen heeft de Grebbelinie in meer en mindere mate invloed gehad op de geschiedenis. Tegenwoordig is het een Rijksmonument en kan er prachtig worden gewandeld en kun je kennis maken met de rijke geschiedenis die de linie rijk is.
De linie is prachtig te volgen met de fiets om op een mooie zomerdag goed te kunnen zien hoe omvangrijk het project eigenlijk was destijds. Het buitengebied van Veenendaal en Renswoude leent zich ook uitstekend om een wandeling te maken en op deze manier kennis te maken met de Grebbelinie en allemaal uitstekend te combineren met een lekkere pannenkoek.

De Waterspiegel

De Waterspiegel ligt op het bekende recreatiegebied en vakantiepark het Eiland van Maurik. Veel watersporters en natuurliefhebbers brengen hier graag hun tijd door.
Door de bouw van de stuw in de Nederrijn bij Amerongen is de rivier die oorspronkelijk langs het dorp Maurik liep een paar honderd meter naar het noorden verlegd. Ter hoogte van Maurik ontstond een dode rivierarm. De resten van de bedrijvigheid van vroeger zijn hier in de vorm van drie vervallen steenfabrieken nog terug te vinden. Deze zijn nog goed te zien als je in de omgeving rondfietst en wandelt.
In de omgeving kun je het prachtige plaatsje Buren bezoeken, als je de pont naar Amerongen neemt is kasteel Amerongen een aanrader. Alles is op fietsafstand zodat de bezoekjes in de omgeving goed zijn te combineren zijn met een heerlijke pannenkoek.

Heino

Verscholen tussen glooiende landschappen schuilt kasteel ’t Nijenhuis. Het kasteel heeft voor vele adellijke families als woning gediend. Ooit behorend tot het buurtschap van Ramele, en speelde een belangrijke rol in de verdediging van de regio.

’t Nijenhuis toont sinds 2004 verschillende kunstwerken van bekende kunstenaars en is onder het beheer van museum de Fundatie. Het buitengebied van Raalte & Heino leent zich uitstekend om kennis te maken met de rijke geschiedenis van de omgeving. Op een steenworpafstand liggen diverse landgoederen, waar u kunt genieten van de bossen en depanoramische uitzichten. De perfecte locatie om te ontspannen en te dwalen door het rijke verleden van deze streek.